Van 4 tot en met 8 maart vindt in Amsterdam hét festival voor de Aziatische film plaats: CinemAsia. Vijf dagen lang sterke films, food, talks en speciale events als de Queer Art Brunch en de Body Sessions workshop. Wij spraken directeur Yoon-shik Boxman over deze dertiende editie.
Is de Aziatische film hier in Nederland populairder dan ooit?
“Zeker weten! De historische Oscar-winst van Parasite en de daaropvolgende, in Nederland goedlopende black&white versie wijzen daar op. Maar zelfs daarvoor ging de Aziatische cinema in Nederland al goed. Van Wong Kar Wai naar Crouching Tiger, Hidden Dragon naar Shoplifters. Aan kwaliteit kwamen we nooit te kort en dat laat CinemAsia Film Festival al dertien edities zien. We geloven wel dat het momentum van Parasite helpt om dat nog wat zichtbaarder te maken.”
Wat is jullie belangrijkste doel met de organisatie van dit festival?
“Zichtbaarheid is bij ons altijd een sleutelwoord. Op het scherm en achter de schermen zetten wij ons in voor het zichtbaar maken van verhalen, mensen en talenten met een Aziatische achtergrond. Voor ons is diversiteit geen trend om nu te volgen, maar iets dat in ons DNA zit.”
Hoe uit zich dat tijdens CinemAsia?
“We hebben prominent LGBTQ+ programma en we benadrukken veel verhalen uit de Aziatische diaspora. In ons team werken we ondertussen met jonge professionals met een Aziatische achtergrond die we klaarstomen voor het Nederlandse en internationale medialandschap. CinemAsia moet bovenal een springplank zijn.”
Is er eigenlijk veel veranderd sinds de start 13 jaar geleden?
“Te veel om op te noemen, maar in onze essentie tegelijkertijd niet heel veel. We zijn in de afgelopen twaalf edities enorm gegroeid en nu zijn we weer even een wat kleiner festival. Dat geeft ons nu de gelegenheid om samen, met een relatief jong team, een duurzame toekomst voor het festival tegemoet te gaan.”
Wat zijn de highlights van deze editie?
“Indonesische superhelden, Filipijnse cyberbullies, Koreaanse animatie en Indonesische politieke biografiefilms. Verwacht een caleidoscopische veelzijdigheid aan wat Aziatische cinema te bieden heeft. Het is natuurlijk slechts een tipje van de sluier, maar we hopen dat onze films een nieuwsgierig publiek op een nieuw spoor zullen zetten. Voor iedereen die na Parasite een stapje verder wil gaan is bij ons aan het goede adres.”
En waar verheug je je persoonlijk het meeste op?
“Dat we opnieuw een film van onze festivalvriend Joko Anwar (Satan’s Slaves) mogen vertonen is een heugelijk feit, dus Gundala is zeker iets om je op te verheugen. Ik kijk zelf ook enorm uit naar de vertoning van The Wild Goose Lake, het speciale diaspora-filmprogramma van filmcriticus en curator Leo Soesanto. And last but certainly not least: op zaterdag geeft professor Remco Breuker een fascinerende inleiding bij de urgente en intieme Zuid-Koreaanse documentaire Yellow Ribbon.”
CinemAsia vindt plaats van 4 tot en met 8 maart in filmtheaters Rialto en Studio/K. Check snel de website voor het programma en je tickets.
No Comments